'Det Gode Liv' i Højby,
Odsherred kommune

Plus-energihuse


Boligerne opføres som lav energiboliger, og er således særdeles velisolerede, med  valg af gode materialer overalt i boligen, med energimærkning A+2020 opfyldt, og når vi anvender solenergien som forsyningskilde, vil husene blive omtalt som plus-energihuse, da de producerer mere energi end de forbruger.

Den udvendige facade vil fremstå af en mørktmalet fibercement beklædning i samspil med sorte tegltag og hvide alu/træ vinduer. Klimavenligt, som også kan betales.

Noget vi håber og tror vil ramme mange pensionisters smag.

Vi har valgt en utraditionel løsning med yder- og skillevægge som 100 mm porebeton, og indblæst isolering. Porebeton er ikke blot et gennemprøvet produkt, men også meget klimavenlig, sammenlignet med mursten, og så er den desuden billigere.

Udvendigt fibercement beklædning med alu/træ vinduer, er skabt til det danske klima, der er barskt med stor saltholdig fugtighed i luften, og vi går ind for et minimum af udvendig vedligeholdelse. Den er desuden noget mere klimavenlig i fremstillingsprocessen end mursten.

Vi har valgt en mørkegrå farvesammensætning til taget, der muliggør sorte monokrystallinske solceller, uden det går ud over helhedsindtrykket.

Boligindretningerne er valgt med 3 modeller og størrelser. Det er sket i respekt for at de fleste skal finde kunne finde sig selv her, både når det drejer sig om få det meste af sit bohave med ved en flytning, fra et ofte noget større hus, samt at have råd til at bo her for alle.

Samtidig erkender vi dog, at skal en total grøn energiløsning implementeres, levner det ikke plads til individuelle ønsker om indretning og materialevalg. Der er stadig dyrere at bygge grønt idag, men jo større mængde indkøb man kan foretage af materialer med samme mål, helt fra tagsten, spær bredde, vinduer, trægulve, køkken og bad, til fliser, ydervægge og skillevægge, jo billigere kan det gøres.

Det er endvidere vores erfaring, at alle græsplæner og hække, fælles som individuelle, skal passes og klippes for fællesskabets regning. 

Det samme gælder for vinduespudsning.

Derved begrænses lejernes forpligtelser til at holde blomsterbede og andre småting, så man som senior blot skal nyde - uden at skulle yde.